Onze fruitbomen


Fruitbomen- Mary Rijkenberg

Op Thedinghsweert staan verspreid flink wat fruit en notenbomen. Behalve een groep fruitbomen in de buurt van de rode beuk bij de moestuin is er een wat groter oppervlak met bomen: de boomgaard grenzend aan bijenstal en weiland van onze buren. Hier staan zo’n 38 bomen: 7 pruimen (Reine Victoria, Ontario, Reine Claude, Mirabel, Opal, Anna Spath en Valor.

Er staan 12 perenbomen: Beurree Superfin, Conference, Clapps, Doyenne de Comice,  Gieser Wildeman en Bonne Louise, en Triumpf de Vienne.
En dan de appelrassen: Elstar, Cox, Golden Delicious, Sterappel, Notarisappel, Rode van Boskoop, Grauwe Reinet, James Grieve, Laxton, Jonagold.
Verder staan er nog een Morel, Kers, Walnoot, Kweepeer en een Perzikenboom die een weinig deelbare hoeveelheid vruchten afwerpt.
Het snoeien van de bomen is afgelopen jaar met meerdere mensen gebeurd,
het plukken van het fruit gebeurt soms gezamenlijk. Veel van de opbrengst komt voor algemeen gebruik bij de gemeenschappelijke zaal te staan.
Er is altijd wat te doen in een boomgaard, bijv de bestrijding van appelspinselmot eind april, het dunnen der pruimen in juni. Het verwijderen van jong waterlot in de zomer, de wintersnoei van januari tot april.
Dunning van appels en peren. Mest toevoegen. Maaien. Houtwal snoeien.
De boomgaard heeft tot nog toe hagel en vrieskou doorstaan. De huidige droogte:dat effect valt nog te bezien…