Ecologisch beheer
Het deel van Landgoed Thedinghsweert dat wij als vereniging beheren en onderhouden, bestaat uit boomgaarden, moestuinen, weilanden, een kruidentuin, een parkgebied langs de Linge, een flow-form tuin en een helofytenveld. Voor de wijze van inrichten en onderhouden van dit geheel streven we zoveel mogelijk naar een ecologische beheervorm.
We hebben twee weilanden, waarvan er steeds één wordt gebruikt om de koeien te laten grazen en de ander om te hooien. Op dit moment hebben we een familiekudde van 4 koeien. In de winter staan de koeien op stal en eten van de voorraad hooi van eigen land. De mest wordt verspreid over het land. We proberen zoveel mogelijk met een gesloten kringloop te werken.
Houtwallen
Voor afscheidingen op het landgoed maken we vooral gebruik van houtwallen. Wanneer we bomen en struiken snoeien, gebruiken we het gesnoeide hout om de beschoeiingen van o.a. de oevers van de Linge die te versterken.
Het parkgebied rondom de villa kenmerkt zich door een grote diversiteit aan bomen. Daarom wordt ook wel gesproken van een botanisch park. Er staan o.a. een Moerascipres (Taxodium distichum), een Tulpenboom (Liriodendron Tulipifera) . Ook staan er op verschillende plaatsen knotwilgen: Hollands Erfgoed.
Hoogstamfruit
In onze fruitboomgaarden staat uitsluitend hoogstamfruit. We hebben pruimenbomen, appelbomen, perenbomen, kersenbomen en struiken met verschillende soorten bessen. De fruitbomen worden onderhouden zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Waar wel gebruik van wordt gemaakt, is de compost die we zelf maken. Al het organisch afval van de huishoudens en uit de tuinen wordt verzameld en uitgereden op een composthoop.
Helofytenveld en Flowformsysteem
In plaats van een rioolveld, hebben we een helofytenveld. Een helofytenveld zorgt ervoor dat gebruikt water op een natuurlijke manier wordt gezuiverd. Metingen in het verleden hebben laten zien dat de zuivering via dit systeem leidt tot bijna 100% drinkbaar water.
Hierna wordt het gezuiverde water door het ‘Flowformsysteem’ gepompt. Het water danst naar beneden door hartvormige, open bakken en krijgt extra zuurstof en ‘levenskracht’. Het Flowformsysteem is in 1990 aangelegd als onderzoeksproject door de Warmonderhof. Het vormt een van de grootste flowformsprojecten in Europa en is samen met de omringende tuin een bijzonder stuk landschapsarchitectuur.