Vereniging Thedinghsweert


- Terug

De Vereniging Thedinghsweert biedt sinds 1994 onderdak aan 18 huishoudens op het historische deel van het voormalige landgoed Thedinghsweert. Onderhoud, schilderwerk en land worden in eigen beheer uitgevoerd. Met 8 ha land bezit de woonvereniging een prachtig stuk groen langs de Linge, met historische bebouwing, weiland, houtsingels en een botanisch park. Het neemt een centrale plaats in de ecologische hoofdstructuur in. Veel van de vrije tijd van de bewoners gaat op aan onderhoud en beheer. Het beheer geschiedt ecologisch. Een stuk onvervalst industrieel erfgoed treft u ook: een Bailey-brug van honderd jaar oud. In kunstminnend Tiel staat deze Linge-brug ook wel bekend als de Monet-Brug.

Kunsthistorie:
- in de huidige villa hing vroeger een grote kunstcollectie, vergaard door de familie Van Beuningen. Vooral de collectie van Jan Mankes, magisch realist en 'Hollands meest verstilde schilder', was groot. Annie Salomons en Kitty de Josselin waren goed kunstvriendinnen van mevrouw Van Beuningen. De collectie is destijds geschonken aan het Museum van de Moderne Kunst in Arnhem.

Archief

 

 

luchtfoto Thedinghsweert, 2004

De woonvereniging vanuit de lucht, najaar 2004

Route en adres Thedinghsweert

Thedinghsweert stond in 1329 te boek als leengoed van de abdij van Thorn, onder de naam Tetinxweert. Meer historie ...

 

Geboren in de wei  rechts op de luchtfoto.

Villa Thedinghsweert, winter 2004/2005

'De Villa' in de winter: "Woonde in dit enorme huis (bouwjaar 1905) oorspronkelijk één gezin (en een hoop personeel), nu biedt het onderdak aan drie van de achttien huishoudens van de Woonvereniging."

 

Terug naar boven

Monetbrug met ochtendnevel op de Linge

Terug naar boven

 

luchtfoto landgoed, 1925

Luchtfoto uit 1925. De villa en de Linge zijn duidelijk herkenbaar. Verder hooibergen, stallen, en, linksbovenaan van het erf, de garage voor 'de Bugatti'. Linksonder van de villa is een tennisbaan te zien.

Terug naar boven

villa Thedinghsweert, 1925

1925: Genomen van af de overkant van de Linge.

 

Terug naar boven

chauffeur Thedinghsweert, 1925

1925: De chauffeur, Johna Briene, reed voor de familie Hasselman. Taxi Briene is nog steeds een begrip in Tiel en omgeving.

 

Terug naar boven

Archief

- 29 mei 2005, 19.00 uur: Lezing over de geschiedenis van Thedinghsweert ... meer
- 3 september 2005: Flow Forms Feest - Op 3 september vierden wij dat het flowformproject op landgoed Thedinghsweert 25 jaar geleden werd geopend.
- Thedinghsweert met Farmer John on 28 september 2007- aanmelden kon op echteten.nu

Terug naar boven